Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Juliane kan hjelpe deg med teatermanus

Sist oppdatert for 11 timer siden

Med den nye BoldBooks-tjenesten Teater kan du få hjelp til å utvikle teksten din til et teatermanus. Juliane Husvik Sukkestad har en master i drama og teater og har god praktisk erfaring med å skrive, arrangere, regissere og spille teater selv. 

– Hvorfor ble du interessert i teater?

– Jeg har alltid interessert meg for teater og deltatt i teateroppsetninger, men dans og sang sto først på prioriteringslisten min i lang tid. Det var først da jeg studerte musikk at det gikk opp for meg at jeg hadde et genuint blikk for teater. Vi skulle lage en musikal med barn som målgruppe, og det endte opp med at jeg skrev hele manuset, fordelte roller og spilte selv hovedrollen, mens jeg overlot til de andre å lage musikken. Etter endt prosjekt ble jeg anbefalt å fortsette med teater, og jeg var ikke vanskelig å overbevise. Jeg elsket det! Og i teateret finnes det jo også rom for både sang og dans, et slags Kinderegg med det beste av alle verdener.

– Hvilken kompetanse har du innen teater, hvilken utdanning har du tatt, og hvilke funksjoner har du hatt i den forbindelse?

– Jeg har master i drama og teaterkommunikasjon fra OsloMet, i tillegg til utdannelse i tysk, musikk og entreprenørskap. Siden 2006 har jeg hatt mitt eget foretak hvor jeg tar oppdrag som teaterinstruktør, manusforfatter og formidler. Oppdragene strekker seg fra spelmanus til teaterinstruktør for amatørteatergrupper, til nasjonale regikurs for studieforbundet.

Jeg jobber også fast som stedsansvarlig og formidler i Museene i Akershus. Her er fokuset på å formidle historie på en interaktiv og spennende måte, da er drama og teater som verktøy gull verdt! I museet fungerer jeg også som praksislærer for studenter som skal utdanne seg som dramapedagoger. Hvert år lager jeg nye formidlingsopplegg sammen med studenter. Et spennende arbeid som også holder meg oppdatert på det som skjer av nytt i teaterfeltet.

Jeg sitter som nestleder i Norske Historiske spel, og er daglig leder i Bygdetruppen Teater.

– Hvilken erfaring har du i å hjelpe andre med å utvikle teatermanus?

– Først og fremst lager jeg manus selv, men i mange sammenhenger jobber jeg sammen med teatergrupper som ønsker å skrive sine egne teatermanus. Alt fra russerevyer til musikaler. Her jobber jeg tett sammen med teatergruppa og hjelper dem i den kreative prosessen.

– Hva er den største forskjellen på et bokmanus og et teatermanus?

– Et bokmanus har ofte som ønske å skape indre bilder hos leseren gjennom å beskrive stemninger og reaksjoner. Et teatermanus må ta hensyn til at dette skal settes opp på en scene og at scenebildet og skuespillerne er de som er bærere av stemningene, reaksjonene og handlingene. 

– Hvor får man solgt teatermanus, hvem kjøper dem, og hva kan man tjene på det?

– Ønsker man å kjøpe et teatermanus i bokform, så er det lite å få kjøpt på bokhandelen. Det er de større navnene som Ibsen og Jon Fosse å få kjøpt. Bibliotekene i Oslo har mer å tilby. Man kan også spørre teatrene om å få lese deres tidligere oppsetninger, eller man kan bestille manus på nettsiden Dramas. Man bestiller da manus til gjennomlesning og kan så bestille det til oppsetning. Dramas godkjenner bruken og krever royalties for manusforfatteren, hvor man får prosenter av billettsalget og pris per forestilling. En god ordning for en manusforfatter. De som bruker denne ordningen er ofte kulturskoler og amatørteatre. 

– Andre sammenhenger hvor manusforfattere kan gjøre det stort er i spelverdenen. Historiske teatermanus som blir satt opp som spel settes gjerne opp på ny hvert år eller annethvert år. Her må man forhandle selv om betaling for bruksrettigheter.

– Hvordan kvalitetssikres teatermanus i dag? 

– Det er lite kvalitetssikring av manus skrevet for amatørteater. Mye som havner i Dramas er manus skrevet til kulturskoleklasser eller skoleklasser av læreren, og er nok satt opp bare et fåtall ganger. Det er rett og slett behov for dramaturgisk gjennomgang og veiledning for å sikre, eller kanskje jeg heller skulle si kategorisere, teatermanus. Noe er profesjonelt laget, annet ikke.

Som amatør kan man sette opp stykker som er skrevet for profesjonell scene, men motsatt er det vanskelig.

– Hvordan går man fram hvis man vil arrangere sin egen teateroppsetning?

– Skal man sette opp teater er man avhengig av skuespillere. Noen arrangerer audition, andre har noen spesielle i tankene allerede når de skriver. Man er avhengig av en teaterinstruktør eller noen med erfaring som kan hjelpe til hvis man aldri har instruert en skuespiller før. Tiden man bruker på øvelse er avhengig av hvor mye erfaring instruktøren (regissøren) og skuespillerne har. Så er det lokaler, lys og lyd og ikke minst markedsføring i tenke på.

– Er det noe økonomisk støtte å få?

– Når man ønsker å skrive et teatermanus er det mulig å søke blant annet Fritt ord om midler. Jeg har også fått midler fra Kulturrådet da jeg skrev et historisk manus. Jeg arbeidet med research og intervjuer over en periode på 2-3 år og fikk midler til denne prosessen.

Ellers er det mulig å søke både fylke og kommune om midler til kunst og kulturprosjekter. Skal man sette opp forestillinger med barn er det enda flere midler som er tilgjengelig, blant annet gjennom Frifond.

– Hva konkret kan du hjelpe til med, hvis noen ønsker å skrive et teatermanus eller også gå enda lenger, med et arrangement?

– Jeg kan blant annet hjelpe til med å definere målgruppe, slik at man vet hvem man skriver for, for deretter å se på om scenene henger sammen, at stykket er godt bygget opp dramaturgisk, og at manuset vil fungere på scenen. Ofte ønsker også regissøren å kunne sette sitt kunstneriske avtrykk på et stykke, og et godt manus tåler dette. Et godt teatermanus vet hva det forteller, hva som er budskapet og tåler å bli tolket.

Jeg kan også bidra med erfaring fra det å sette opp teaterstykker og kan være behjelpelig med søknader med prosjektbeskrivelser, fremdriftsplaner og budsjett.


Ble du inspirert til å lage teatermanus?
Du kan kontakte Juliane gjennom profilen hennes 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024