Sist oppdatert for ett år siden
Tor Edvin Dahl kan smykke seg med en bibliografi så lang at man må scrolle seg nedover flere skjermer på Wikipedia. Her står det blant annet “Dahl har skrevet for både barn, ungdom og voksne – romaner, fortellinger, noveller, krimbøker, skuespill, hørespill, manus til TV-serier, lærebøker samt rapport-, fag- og dokumentarbøker.”
Så Dahl er ikke bare en svært produktiv forfatter, men også svært allsidig når det gjelder sjanger og format. Han er dessuten medlem i alle de fire forfatterforeningene.
Han ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for gjennombruddsromanen Guds tjener, og mottok Rivertonprisen for Etterforskning pågår. De som var barn på 70-tallet husker nok barne-TV-serien Ante, og den er det Tor Edvin som har skrevet.
Samtidig som Tor Edvin skrev egne bøker har han også i en årrekke vært innleid som konsulent for Cappelen Damm og Gyldendal for å vurdere andre forfatteres manus.
BoldBooks er glade for å dele nyheten om at Tor Edvin Dahl nå ønsker å ta på seg oppdrag som blant annet manuskonsulent og redaktør via BoldBooks-plattformen. Vi tok en prat med ham i anledning at profilen hans ble offentliggjort på nettsidene.
Hvordan gikk det til at du ble forfatter?
Da jeg var ti år, ga moren min meg den gamle skrivemaskinen hun hadde brukt til kontorarbeid. Dermed satte jeg i gang!
Hvilke av bøkene dine har du fått mest oppmerksomhet for?
Guds tjener fra 1973.
Hvilken bok har fått ufortjent lite oppmerksomhet i forhold til hvor fornøyd du selv er med den?
Den siste: Veien ut. Kom i år – 2023.
Hvordan havnet du i bokbransjen og begynte å jobbe i forlag?
Hadde en venn som jobbet med salg i Gyldendal. Han inviterte meg på lunsj, jeg fikk hilse på en redaktør, som spurte om jeg ville lese for ham. Jeg sa selvfølgelig ja!
Hvordan vil du beskrive endringen i bokbransjen fra den gangen du startet og til i dag?
På seksti-tallet var forlagene åpne – man gikk inn fra gata, banket på den døra der man ville inn, satte seg ned og kunne prate. Forlaget var en familie. I dag er avstanden mellom forlag og forfatter mye større. Dessuten et forlaget blitt mer av et maskineri. Det finnes mindre forlag som har mer familiepreg, men generelt er forlagene mye mer preget av økonomiske overlegninger. Budsjettene er trangere og inntektene mindre – og mer avhengig av bestselgerne.
Hvordan tror du bokbransjen vil utvikle seg de neste 10 årene?
Det vil bli vanskeligere å drive bokhandel, lyd- og e-bøker vil få større markedsandeler. Bøkene vil tape terreng – film og tv, og særlig strømmetjenestene vil sikre seg mer av folks fritid. (Jeg er med andre ord pessimist, min første kjærlighet var den innbundne boka kjøpt i en bokhandel – etter lengre tids sparing.)
Hvorfor er du konsulent/rådgiver?
Det er alltid morsomt å snakke/tenke/skrive fag. Dessuten lærer jeg en masse av manuskriptene jeg leser og forfatterne jeg møter.
Hvilken tilnærming har du når du skal vurdere andre forfatteres manuskript?
Finne manuskriptets egenart og sterke sider, og hvordan forfatteren arbeider.
Er det noen typiske/unødvendige feil som går igjen blant manus du har vært konsulent på?
Enkelte forfattere ser på råd og veiledning som (unødvendige) hindre på veien til en ferdig bok. Men et manuskript kan alltid bli bedre. Det kanskje viktigste er å stryke. Husk at leserne er utålmodige!
Har du noen råd til en som skal skrive sin første bok?
Finn din egen stemme. Det vil si: Skriv på din måte. Det kan være lurt å lese sin egen tekst høyt for å høre om den lyder klar, enkel og ekte.
Hvis du vil få en tilbakemelding på ditt bokmanus, kan du kontakte Tor Edvin Dahl gjennom profilen hans på BoldBooks.