Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Ble bestselger med "Fattig student" – går indie med neste bok

Sist oppdatert for 2 måneder siden

Mat-influenseren har 220 000 følgere på Instagram. Boka Fattig Student har solgt svimlende 80 000 eksemplarer! Nå kommer Karen Elene Thorsen med boka Mat for to, og denne gangen har hun valgt å gi ut selv. 

Journalist: Kristin Over-Rein, BoldBooks

– Du ble jo kjent som forfatter gjennom boka Fattig Student - 20 ukemenyer til under 250 kroner – kan du fortelle om ideen og prosessen bak den boka? 

– Da jeg hadde 10 000 følgere, fikk jeg gjeste God Morgen Norge. Kort tid etter intervjuet mitt, fikk jeg en mail fra Pilar (som nå heter Bonnier) om jeg kunne tenke meg å gi ut en kokebok. Det var klart jeg ville det! Første opplag skulle være på 800 eksemplarer, men etterhvert som månedene gikk og boka fikk flere og flere kapitler, hadde også følgerskaren min gått fra 10 000 til over 100 000. Forlaget mitt var også lure som kontaktet meg så tidlig, for i mens jeg skrev boka tror jeg nesten alle forlagene i hele Norge ringte meg og spurte om de kunne gi ut min første bok. 

 

Instagram-kontoen til Karen Elene Thorsen heter fattig.student. Hun har 220 000 følgere.

 

– Hvilken mottakelse fikk Fattig Student-boka blant media og leserne? 

– Boka tok av allerede før den ble gitt ut. Førsteopplaget ble utsolgt på forhåndssalget. Boka gikk rett til topps på alle boklistene, og jeg kan spesielt huske én VG-artikkel med overskriften "Nå selger «Fattig student» mer bøker enn Jo Nesbø". Det var ganske surrealistisk. Jeg fikk også beskjed fra flere følgere om at det var lange ventelister på boka på alle bibliotek, og på en av boksigneringene jeg hadde i Bergen, møtte det opp nesten 200 studenter for å kjøpe og få boka si signert. I dag har boka solgt over 80 000 eksemplarer her i Norge, og har i tillegg vært på bestselgerlista både i Sverige og Danmark, i tillegg til å ha blitt oversatt til finsk. 

 

VG-artikkel. Bilde av Karene Elen Thorsen og teksten: Nå selger

 

Det er så stort at det går nesten ikke an å ta innover seg. Jeg leser tallene, men det blir så fjernt. Jeg får jo ikke med meg alle de gangene noen åpner boka mi og lager en oppskrift. Derfor syns jeg det er helt fantastisk de gangene jeg er på besøk hos noen og ser boka på kjøkkenbenken, litt slitt, med øremerker og  matflekker på seg. Det gjør meg varm i hjertet. 

– Så bestemte du deg å bygge opp en større business rundt boka, fortell litt om dette. 

– Ja! Karrieren min startet på Instagram, der jeg delte ukemenyer og matoppskrifter. Men jeg syns ikke plattformen var brukervennlig nok for å dele og følge oppskrifter. Derfor startet jeg Sulten – en oppskriftsapp som hjelper deg å bruke maten bedre. Hvem som helst kan dele oppskrifter i appen, og så er det funksjonene og algoritmene som hjelper deg å spare penger på å kaste mindre mat. Å bruke appen er litt som å ha meg over skulderen når du ser i kjøleskapet og ikke vet hva du skal lage. 

 

Sulten-app Skjermbilde fra nettsiden som viser oppskrifter som

 

Appen har over 250 000 nedlastinger og har aktive brukere i over 30 land. Sulten har blitt et samlested for profesjonelle kokker, hobbykokker og matinfluensere. Vi har et eget management med utrolig dyktige profiler, og nå har vi også startet et eget forlag. 

– Neste bok har du bestemt deg for å gi ut selv, hva er grunnen til at du velger en annen publiseringsmåte denne gangen? 

– Selv om jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg fikk med mitt forrige forlag, ser jeg også på de tradisjonelle forfatteravtalene som svært utdatert. En standard forfatteravtale gjør at du ikke får mer enn 15% av salgsinntektene på boka. Dette syns jeg er for lite. 

Derfor har jeg valgt å gi ut min neste bok Mat for to sammen med Sulten. Jeg, som mange andre influensere, er en selvstendig næringsdrivende i en økonomisk god posisjon, som gjør at jeg kan legge ut for alle utgiftene som kommer med å gi ut en bok. Risikoen er heller ikke så stor, da jeg har daglig kontakt med markedsgruppen (altså mine følgere) og vet hva de vil ha og ikke. Jeg vet at jeg kommer til å selge, og kan enkelt regne meg frem til realistiske tall. 

Min bok er selve pilotprosjektet i Sulten, men fremover kommer vi til å gi ut flere bøker sammen med store matinfluensere som står i samme økonomiske og stabile posisjon som meg selv, og gi de den prosenten av salgsinntektene forfattere faktisk fortjener. 

– Hva skal denne boka handle om, og hva ga deg ideen? 

– Jeg startet faktisk i fjor på en helt annen bok enn den som blir gitt ut i år. Jeg var i mammapermisjon og skulle skrive en bok fylt med babymat-oppskrifter, da det var noe jeg stod midt opp i selv på den tiden. Men så syns jeg det manglet en bok mellom "fattig student" og "babymat". Derfor la jeg babymat-oppskriftene på hylla og skrev boka "Mat for to - til prisen av én" - en kokebok med 20 ukemenyer til under 400 kroner.

Boka Mat for to utgis i 2024, og forhåndssalget starter 26. juni.


Etter at denne saken ble publisert har forfatteren også blitt intervjuet av Finansavisen.

Fattig-Student-i-Finansavisen

Til Finansavisen forteller hun at hun tjente 3,59 millioner(44,85 kroner per bok) på salget av de 80 000 eksemplarene av "Fattig Student", som altså ble utgitt på forlag. 

Med den nye boka starter hun med et opplag på 4000 eksemplarer.

– Etter at alle utgifter på boken er betalt, vil jeg som forfatter sitte ien med 460.000 kroner, mot 240.000 kroner dersom jeg hadde gitt den ut via et tradisjonelt forlag. Skulle jeg være så heldig å selge 80.000 eksemplarer også av den nye boken, vil jeg sitte igjen med 11 millioner kroner når jeg gir den ut selv, sier Thorsen. 


Karen Elene Thorsen bruker tjenester fra BoldBooks, nærmere bestemt redaktør/språkvasker Kristin Hide, til å bistå med utgivelsen av boka “Mat for to”. Thorsen bruker firmaets egen designer til den visuelle utformingen av boka. Med BoldBooks får man en fleksibel partner på bokpublisering, og kan selv velge hvilke samarbeidspartnere man ønsker å bruke i bokprosjektet, i og utenfor BoldBooks. 

“Mat for to” har hun altså valgt å gi ut selv på eget forlag/firma, framfor å gå til et etablert forlag. Det kan fort lønne seg – ifølge en ny studie tjener selvpubliserte forfattere mer enn tradisjonelt utgitte forfattere. Som influenser har Karen Elene direkte tilgang til målgruppa for boka og kan selge og markedsføre direkte til disse.  Les om inntektspotensialet her

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024